Леонард Людвігович Солодковський, лікар 11-го відділення Центру ЕМД та МК

З початком купального сезону працівники ДСНС благають наших громадян бути уважнішими та обережнішими на водоймах. Кожен день не минає без постраждалих на воді.
 
Причин тому декілька - брак відповідальності за своє життя і життя дітей, вживання алкоголю, який категорично заборонений перед купанням у водоймах, проста необачність і невміння адекватно оцінити свої можливості.
Станом на 5 липня ДСНС наводять статистку, яка жахає: протягом тижня на водних об’єктах загинуло 53 особи. Вдумайтеся в цю кількість.
З початком літа екстрена медична допомога міста Києва щодня виїжджає на такі виклики. Я спілкуюся з лікарем Центру ЕМД та МК, якому у літню пору часто доводиться виїжджати до потерпілих на водоймах. Це - лікар Леонард Людвігович Солодковський. Він вже 33 роки працює в 11-му відділенні Центру ЕМД та МК:
 
• Пане Леонарде, як часто влітку на вашому чергуванні доводиться виїжджати на утоплення?
- Щодня. Здебільшого, ми приїжджаємо, коли працюють рятувальники, водолази, які прочісують місце події. Був такий випадок, коли двоє чоловіків напідпитку посперечалися, що один з них перепливе озеро Райдужне. Один з них пішов у воду і не повернувся, другий, хоч був і п’яним, але зрозумів, що треба викликати рятувальників. Ну ось ми приїхали і чекаємо, коли його знайдуть. Треба розуміти, що перебування людини пів години під водою означає, що реанімаційні дії вже не допоможуть…
Додам, що не лише алкоголь може бути причиною утоплення, а елементарне незнання водойми, її дна. Людина пірнула - різкий перепад температури може викликати судоми. Ще відпочивальники часто використовують надувні матраци, які є ненадійними і перевертаються, в результаті маємо трагедію.
 
Я відверто скажу, сам потрапляв в такі ситуації, що подумки прощався з життям, але слава Богу, зумів виплисти. Перший раз в Лівії в лагуні Середземного моря потрапив у воронку, але вдалося заспокоїтися, почав хапатися за каміння і виплив. А ще було - вирішив переплисти Дніпро і не розрахував сили. Це приклад того, коли зробив, як кажуть, «по-дурості».
Дуже небезпечно, коли люди стрибають головою вниз у воду, не знаючи ні глибини, ні характеру дна. Знову ж таки під дією алкоголю, коли «море по коліна», через бажання похизуватися перед друзями, стрибають, б’ються головою об дно і отримують компресійний перелом шийного відділу хребта. Через таку травму все тіло може бути паралізованим…
 
Скажу з усією відповідальністю - 90% утоплеників, яких діставали рятувальники, і ми їх реанімували – це люди, які випили і полізли у воду.
Хотілося б, звісно, побажати усім мудрості, здоров’я і любові. Щоб лихо оминало кожного з нас.
 
Спілкувалася і записувала Зоряна Паламарчук.
© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК