12 вересня 2020 року - Всесвітній день надання першої медичної допомоги

          Кожен рік, починаючи з 2000 року, у другу суботу вересня в багатьох країнах відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги (World First Aid Day). Ініціаторами його проведення виступили національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

          Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя постраждалому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень.

Щорічно в місті Києві здійснюється понад 600 тисяч виїздів бригад екстреної медичної допомоги (далі - ЕМД) –  це 1600-1800 виїздів щодоби.  Але ситуації, що вимагають надання екстреної медичної допомоги виникають, як правило, несподівано, в основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. Оскільки  в такі моменти важлива кожна секунда, фактор часу має величезне значення при наданні першої допомоги, своєчасне надання якої оточуючими до приїзду бригад ЕМД може врятувати життя постраждалим.

Вже давно відомо про існування так званої «золотої години» - часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що максимальні компенсаторні функції організму людини, при виникненні раптових і серйозних ушкоджень, можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години. Саме протягом першої години після настання нещасного випадку надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Цього року заходи, присвячені Всесвітньому дню надання першої медичної допомоги припадають на 12 вересня і будуть проходити в умовах карантину, запровадженому через загрозу поширення COVID-19. З урахуванням динаміки розвитку подій, пов’язаних з коронавірусною інфекцією та задіяних превентивних заходів  щодо її поширення, КНП «Центр ЕМД та МК» долучається до святкування Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги дистанційно, розповсюджуючи серед населення інформацію і інструкції щодо надання першої медичної допомоги онлайн та за допомогою засобів масової інформації. 


6012.jpg

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК