Цього дня у 1902 році розпочала свою діяльність Рятувальна Станція в місті Києві, в складі якої був один лікар - завідувач станції і вісім чергових лікарів. Для надання медичної допомоги 300 - тисячному населенню Києва на початку ХХ - століття станція мала чотири санітарні карети і вісім коней та виконувала близько 5000 викликів на рік.

Сьогодні Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва є провідним медичним закладом України, який забезпечує екстрену медичну допомогу на догоспітальному етапі вже майже 3 – мільйонному населенню столиці, а виїздів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги здійснює більш ніж 500 тис. на рік.

Центр один з найбільших закладів охорони здоров’я міста Києва – це майже три тисячі співробітників, які працюють у 16 відділеннях екстреної медичної допомоги (ЕМД), відділі медицини катастроф та відділенні екстреної (швидкої) медичної допомоги з надання медичної допомоги та перевезення психічно хворих, розміщені в усіх районах міста.

Екстрену медичну допомогу мешканцям та гостям міста Києва надають 194 бригади вдень та 114 бригад вночі, які щодоби здійснюють від 1500 до 1700 викликів до пацієнтів з інфарктами, інсультами, важкими травмами, отруєннями, кровотечами, гострими хірургічними захворюваннями, ускладненнями вагітності.

Оперативно-диспетчерським відділом Центру здійснюється реєстрація та обробка звернень за єдиними Правилами виклику, розподілу викликів на екстрені та неекстрені (Постанова Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року  № 1119 «Про норматив прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події») та алгоритмів опитування абонентів для уточнення стану пацієнта.

Для досягнення 10-хвилинного нормативу прибуття бригади ЕМД на виклик додатково створено 29 пунктів тимчасового базування, введено ще 40 фельдшерських бригад екстреної медичної допомоги з денним режимом роботи.

Госпіталізація пацієнтів бригадами ЕМД за екстреними показаннями здійснюється у 43 заклади охорони здоров’я міста Києва: в 24 заклади для дорослого населення, в 12 – для дитячого населення та у 7 пологових будинків, у 12 травмпунктів для дорослих та у 2 – для дітей. У 2015 році у приймальні відділення лікарень міста було доставлено 210333 пацієнти.

У навчально-тренувальному відділі Центру впродовж 2015 року підвищили кваліфікацію 3432 медичних працівники закладів охорони здоров’я, навичкам домедичної допомоги навчено 1725 осіб.

Бригади ЕМД забезпечують медичний супровід спортивних, культурно-масових та державних заходів. Зокрема, у 2015 році 466 бригад ЕМД забезпечували медичний супровід 299 міських масових заходів.

Бригади ЕМД відділу медицини катастроф Центру беруть участь у міжвідомчих та відомчих польових, оперативно-тактичних, медико-волонтерських, військово-медичних та фахових навчаннях.

У зоні АТО проходили службу 8 співробітників Центру, нині там знаходиться 3 медичних працівника.

Сьогодні можна впевнено стверджувати, що працівники Центру продовжують кращі традиції попередніх поколінь, спрямовують усі зусилля на забезпечення, у разі виникнення потреби, своєчасного прибуття укомплектованої, навченої бригади екстреної медичної допомоги й надання в повному обсязі кваліфікованої допомоги.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК