283728_0.jpgЗ цього  місяця Міністерство охорони здоров’я України збільшило перелік препаратів, які пацієнти можуть отримати в аптеках безкоштовно чи з невеликою доплатою в рамках державної програми.

Як повідомляє сайт МОЗ, перелік розширений наказом відомства від 5 лютого 2018 року № 177.

“Оновлений реєстр також був доповнений ще 2 діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу — Лозартан (11 препаратів) та Глібенкламід (3 препарати). Загалом у програмі 23 діючі речовини.

У  новому реєстрі стало на 24 позиції більше для пацієнтів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, на 14 – для діабету ІІ типу, на 3 – для лікування бронхіальної астми”, — йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я України.

Про збільшення переліку безоплатних для пацієнтів медикаментів повідомив на своїй сторінці у Фейсбук і Прем’єр-міністр України  Володимир Гройсман.

47 препаратів з оновленого переліку можна отримати в аптеці безкоштовно за рецептом лікаря. Їх вартість повністю компенсує держава. До програми включені препарати 48 виробників: 30 іноземних та 18 українських», — написав премєр.

Тепер 239 препаратів від хронічних захворювань можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою.Порівняно з попереднім роком  перелік ліків за програмою Доступні ліки  збільшився на 20% (в 2017 було 198 препаратів). Фінансування програми в цьому році виросло на 40% - до 1 млрд грн.

 

 

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК