питм.jpg

26.04.2019

     Протягом 2018 року лікарі-консультанти телеметричного підрозділу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф провели майже 18 тисяч дистанційних консультацій. У результаті виявили 830 випадків гострого інфаркту міокарда -  на 60% більше ніж роком раніше. Усіх пацієнтів терміново госпіталізували і надали необхідну допомогу.

Вінницька область стала прикладом успішного впровадження телемедичних технологій, коли медики мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег. Протягом 2018 року лікарі-консультанти провели 17871 дистанційну консультацію за електрокардіограмами пацієнтів щодо можливих розладів серцево-судинної системи. Окрім випадків гострого інфаркту міокарда також було виявлено 6341 патологію серцево-судинної системи, 144 cуправентрикулярних тахікардій та інші розлади системи кровообігу.

     Це стало можливим у тому числі й завдяки новому обладнанню. Зокрема, за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який реалізується у Вінницькій області, було придбано 311 телеметричних пристроїв та 2 приймальні станції, 20 ЕКГ – апаратів з функцією телеметрії. Обладнання було закуплено для телеметричного підрозділу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який  працює з серпня 2015 року в режимі 24/7/365.

     Міжнародний досвід показує, що запровадження телемедицини є одним з найкращих способів розширення можливостей щодо доступності та якості медичних послуг населенню, особливо для тих груп, що проживають у селах. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), телемедицина – це метод надання послуг з медичного обслуговування там, де відстань є критичним фактором. Особливо важливим цей фактор стає, коли мова йде про гострі інфаркти міокарда, коли важлива кожна хвилина.

Джерело: http://moz.gov.ua/

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК