Сьогодні ( 16 квітня) на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва (вул. Богдана Хмельницького 37-Б) розпочалися семінари-тренінги з питань алгоритмів прийому викликів, правил ведення телефонної розмови, у яких братимуть участь медпрацівники  оперативно-диспетчерського відділу Центру ЕДМ та МК міста Києва та територіальних відділень невідкладної медичної допомоги для дорослого та дитячого населення, що належать до сфери управлінь охорони здоров’ я районних у місті Києві держадміністрацій.

Захід проводиться на виконання Закону України від 5 липня 2012 року №5081-VI   “ Про екстрену медичну допомогу”, постанов Кабінету Міністрів України, наказів МОЗ України та , зокрема, Департаменту охорони здоров’я від 20 березня 2018 року “Про організацію та проведення семінарів- тренінгів” і спрямований на підвищення професійної компетентності, формування системи професійних умінь, навичок, що забезпечують здатність ефективно здійснювати професійну діяльність

Програма семінару-тренінгу - це пять навчальних модулів, кожен з яких є важливою складовою професійної діяльності диспетчера Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, від умінь та навичок якого дуже часто залежить ефективність роботи виїзної бригади, вчасне надання медичної допомоги пацієнту, життя та здоров’я останнього. Окрім ознайомлення з основними законодавчими актами, інструкціями та нормативно-правовими документами в роботі фельдшера з інформування бригад екстреної(швидкої) медичної допомоги про виклик, слухачі семінару візьмуть участь у тренінгах “Прийом виклику   - стороннє тіло дихальних шляхів”, ”Біль у серці”, ”Кровотеча”, ”Втрата свідомості”. У цих ситуаціях диспетчер стає головним порадником потерпілого та його оточення до прибуття екстреної(швидкої) меддопомоги.

Актуальним є також тренінг “Прийом виклику з великою кількістю потерпілих”, де працівник диспетчерської має чітко взаємодіяти з цілим рядом аварійно-рятувальних служб (112, 101,102,104) та комунальними службами.

Серед запропонованих модулів навчання також “Мова спілкування з абонентом”, куди входять окрім культури мови, і такі проблемні моменти: як правильно та коректно відмовити пацієнту у виклику, як подолати негативні емоції у спілкуванні з “непростим абонентом”. В окремий модуль виділено тренінг Прийом виклику від агресивно налаштованого абонента, де є дуже важливим навчитися управляти стресом, уміти виходити з нього самому та виводити пацієнта.

З працівниками диспетчерської служби працюватимуть фахівці Територіального медичного об’єднання «Психіатрія», досвідченні психологи, лікарі, фельдшери Центру, юристи, фахівці АСУ.

Навчання дистепчерів триватиме до 26 квітня.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК