25.06.2019

mmoz.jpg

В.о міністра МОЗ України пропонує встановити в публічних місцях укомплектовані аптечки і автоматичні зовнішні дефібрилятори. Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала в Facebook. Міністерство охорони здоров'я України опублікувало для громадського обговорення проект наказу, щодо вимог комплектації, зберігання та використання медичних укладок для надання домедичної допомоги.

Пропонується, що у всіх людних місцях будуть аптечки з оновленою комплектацією, а де збираються понад 200 осіб - додатково встановлені автоматичні зовнішні дефібрилятори.

Відповідно до нової класифікації, аптечки будуть поділятися на три типи:

Перший рівень - для території, де можлива одночасна присутність не більше 30 осіб. У таких аптечках будуть бинти, лейкопластир, медичні рукавички, термоковдра і плівка-клапан для проведення штучної вентиляції легень.

Другий рівень - де можлива присутність не більше 200 осіб (торгові центри, навчальні заклади, будівельні майданчики, заправки). Додатково додається механічний засіб для зупинки кровотечі, тонометр та атравматичні ножиці.

Третій рівень - аптечки цього типу, крім вищезазначеного, будуть укомплектовані лікарськими засобами та автоматичним зовнішнім дефібрилятором.

Якщо у місці можуть збиратись одночасно понад тисячу людей, буде розміщено декілька наборів з дефібриляторами.

Дефібрилятор - це невеликий апарат, призначений для надання екстреної допомоги при раптовому порушенні ритму серця і фібриляції шлуночків. Шанси на виживання людини, у якої сталася раптова зупинка серця зменшуються на 7-10% з кожною хвилиною, яка минає без дефібриляції.

Місця масового перебування будуть обладнані автоматичними дефібриляторами .Вони мають голосове меню-помічник і вмикають заряд лише тоді, коли фіксують порушення ритму серця. Робота пристрою максимально автоматизована. Скористатися ним зможе кожен. Також буде визначено відповідальну особу, яка зможе надати допомогу. Працівники будуть проходити спеціальний інструктаж і в разі виникнення екстреної ситуації зможуть надати першу допомогу і скористатися дефібрилятором.

24 червня в київському метрополітені жінці, яка оступилася і впала на ескалатор, не змогли надати першу допомогу на станції "Дарниця". У співробітників метрополітену не було поруч аптечки. Постраждала отримала сильні травми голови і рук. Лише через 15 хвилин із платформи прибіг черговий. Із собою у нього був лише перекис водню.

Джерело: https://gazeta.ua/

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК