20.11.2019

ні_палінню_картинка.jpg

Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) – відзначають щорічно у третій четвер листопада в більшості країн світу. Він встановлений Американським онкологічним товариством в 1977 році після того, як було визнано згубний вплив куріння на організм людини та здатність регулярного куріння провокувати розвиток раку.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.

У XX столітті через куріння загинуло понад 100 млн. людей. Очевидно, що у XXI столітті ця цифра зросте в рази.

Разом з тим, ВООЗ зазначає, що якщо не вжити належних заходів, то до 2030 року кількість смертельних випадків, пов’язаних з тютюном, перевищить 8 млн. на рік.

В Україні курять 31% громадян, з яких – 45% чоловіків і 9% жінок; серед молоді – 45% юнаків і 35% дівчат. Кожен четвертий підліток викурює свою першу цигарку у віці 10 років. За офіційною статистикою, щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає до 120 тис. осіб. Наша країна посідає 17 місце в списку країн – лідерів за кількістю курців. Щорічно число українців, які палять зростає на 100000.

Економічні збитки України від тютюну складають близько 2 млрд. доларів щорічно.

Метою відзначення Міжнародного дня відмови від паління є сприяння зниження поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Колектив Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф підтримує акцію відмови від куріння 21 листопада. Адміністрація закладу звертається до своїх працівників з пропозицією утриматися від сигарети хоча б на один день, до чого закликає світова громадськість…Станьте добрим прикладом для тих громадян, котрі ще мало усвідомлюють шкоду тютюнопаління для свого здоровя та здоровя своїх близьких…Сподіваємося, що у вас це вийде.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК