11.02.2020

shvidka.JPG

Дозвольте засвідчити вам свою глибоку повагу та звернутись до вас.

У зв’язку з поширенням в ЗМІ та соціальних мережах фейкової інформації щодо діяльності Комунального некомерційного підприємства “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва” (Центр ЕМД та МК) а саме: відсутності медикаментів та виробів медичного призначення, обладнання, незадовільного стану спеціальних санітарних автомобілів, скорочення кількості бригад ЕДМ, незадовільних умов праці персоналу, добового режиму роботи, відсутності страхування життя та здоров’я працівників, та низки інших неправдивих фактів, повідомляємо наступне.

Дискредитацією Центру ЕМД та МК займається малочисельна група осіб, що позиціонують себе представниками трудового колективу. Це не відповідає дійсності, оскільки збори трудового колективу з даного приводу не проводилися, а відтак, озвучені проблеми не обговорювалися і повноваження щось заявляти від імені колективу не делегувалися.

Надаємо роз’яснення по суті наведених фактів.

Щодо зменшення кількості бригад ЕМД

Станом на 07 лютого 2020 року Центр ЕМД та МК щодоби здійснює медичне забезпечення населення у кількості: 167 вдень та 140 бригад ЕМД вночі.

Щоденно корегується кількість бригад ЕМД. Причинами тимчасового їх зменшення може бути відсутність персоналу, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпустками, курсами підвищення кваліфікації тощо. Зокрема, за доповідними записками керівників структурних підрозділі у лютому місяці 2020 року планово перебувають на курсах та у відпустках 134 особи.

Жодних скорочень працівників Центру ЕМД та МК не проводилось. Скорочення кількості бригад ЕМД не планується.

Щодо кількості бригад ЕМД на 10 000 населення

Фактична кількість наявних бригад ЕМД складає 0,56 бригади ЕМД на 10000 населення і є більшою, ніж у 2017 році. У 2017 році – 0,47, 2018-2019 – 0,63. Кількість бригад ЕМД визначає Центр ЕМД та МК в залежності від укомплектованості персоналом, графік їх роботи залежить від надходження викликів по годинах доби, пори року тощо.

Щодо забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення

Медикаментами та виробами медичного призначення Центр ЕМД та МК забезпечений в повному обсязі, відповідно до нормативних документів. В кожному структурному підрозділі розміщений місячний запас медикаментів та виробів медичного призначення. В аптечному відділенні зберігається тримісячний запас. Про наявність і перелік медикаментів та виробів медичного призначення можна ознайомитись на сайтах Центру ЕМД та МК, Департаменту охорони здоров’я. Перелік оновлюється кожні 10 днів.

Медикаменти та вироби медичного призначення закуповуються за процедурою тендеру та рамковими угодами.

Щодо роботи в добовому режимі

Допуск до роботи в добовому режимі здійснюється за власними заявами працівників, що погоджені з керівником структурного підрозділу, головою первинної профспілкової організації та довіреним лікарем-терапевтом.

Щодо страхування співробітників

Співробітники Центру ЕМД та МК застраховані з приводу наступних страхових випадків: травма отримана під час перебування в спеціальному санітарному автомобілі, смерть застрахованої особи від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання нею професійних обов’язків; визнання застрахованої особи інвалідом, внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання нею професійних обов’язків; тимчасова втрата працездатності застрахованою особою, внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання нею професійних обов’язків; інфікування застрахованої особи вірусом імунодефіциту людини під час виконання нею професійних обов’язків в період дії Договору; захворювання застрахованої особи на вірусний гепатит (гепатит А, вірусні гепатити з парентеральним шляхом передачі), внаслідок інфікування застрахованої особи під час виконання службових обов’язків, що потребує надання їй медичних послуг в умовах стаціонару та інше.

Щодо захисту бригад при огляді пацієнта з коронавірусом

На виконання вимог Міністерства охорони здоров’я України (лист від 27 січня 2020 року № 26-04/2185/2-20 ) в Центрі ЕМД та МК визначені дві бригади відділу медицини катастроф (забезпечені панорамними масками ізолюючими з фільтром та костюмами ізолюючими), які виїжджатимуть на всі випадки підозри на коронавірус.

На всі інші випадки надання медичної допомоги з підозрою або встановленим діагнозом інфекційного захворювання всі бригади ЕМД забезпечені протиепідемічними укладками.

Щодо врегулювання питання права медичних працівників на захист від протиправних посягань на їх життя та здоров’я

Між Міністерством охорони здоров’я України та Національною поліцією України підписаний Меморандум про співпрацю для забезпечення дотримання публічної безпеки та порядку, охорони прав і свобод людини під час надання невідкладної, зокрема домедичної та медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок кримінального чи адміністративного правопорушення, нещасних випадків, а також особам, які опинились у ситуації небезпечній для їхнього життя і здоров’я. Визначений порядок взаємодії з Національною поліцією України.

Порядок виконання викликів потенційно небезпечних для здоров’я та життя персоналу бригад ЕМД визначений відповідним наказом по закладу.

Щодо спеціального робочого одягу

Спеціальний робочий одяг медичних працівників відповідає вимогам наказу Міністерства охорони здоров'я України від 07 грудня 2012 року № 1020 “Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2008 року № 500”. До 2012 нормативного документу щодо спеціального робочого одягу для персоналу бригад ЕМД не було.

Тендери з придбання спеціального робочого одягу для працівників Центру ЕМД та МК проводилися у 2016, 2017, 2019 роках.

В 2020 році підготовлено технічне завдання для придбання спеціального робочого одягу та розпочато процедуру закупівлі.

Щодо конкурсу на зайняття посади директора

Конкурс на зайняття посади директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва був проведений, відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094 “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я” та Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника закладу охорони здоров’я, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та підпорядкований Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), затвердженого відповідним наказом профільного Департаменту КМДА від 30.07.2018 № 1500/к.

Конкурсна комісія шляхом голосування відібрала з числа учасників конкурсу одну кандидатуру, яка відповідає встановленим вимогам, і визначила його переможцем конкурсу.

Ознайомитись з детальною інформацією щодо проведення конкурсу можна на сайті Департаменту охорони здоров’я.

Щодо заробітної плати

Нарахування заробітної плати працівникам Центру ЕМД та МК здійснюються, відповідно до спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 “Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення”.

Структура заробітної плати складається зі схемного посадового окладу, доплат обов’язкового характеру, надбавок особливого характеру, а також за роботу у нічні години, святкові дні і т.д..

Центр ЕМД та МК здійснює виплати працівникам за основну відпустку, за додаткову відпустку, за час перебування на курсах підвищення кваліфікації.

Виплати, які здійснювалися у межах фонду заробітної плати:

-за особливий характер та особливі умови праці, матеріальна допомога для вирішення соціально - побутових питань (постанова КМУ від 27 березня 2013 року № 199);

-надбавка за високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність, напруженість у роботі до 50%.

Середня заробітна плата в 2017, 2018,2019 роках:

         Лікарі– 8600-10079-13 459 грн; фельдшери, медичні сестри, диспетчери – 8505- 9670- 11490грн;санітари–5518– 5971-6744грн; спеціалісти (технічний персонал, бухгалтери, кадри тощо) – 8550 – 9391-11617 грн.

Заробітна плата за січень місяць 2020 року у лікарів – 15859 грн, фельдшерів, медсестер, диспетчерів -12954грн, санітарів - 9821грн.

Заробітна плата виплачувалась своєчасно, відповідно до Колективного договору.

Щодо підпорядкованості водія керівнику бригади ЕМД

Відповідно до Постанови КМ України від 21 листопада 2012 року № 114 зі змінами ( № 161 від 22.03.2017, № 764 від 21.08.2019), до складу лікарської або фельдшерської бригади входить водій. З січня місяця 2025 року водій повинен мати професійну кваліфікацію «екстрений медичний технік».

Відповідно до Інструкції “Про визначення повноважень, відповідальності та взаємодії медичних працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва (Замовник) і водіїв КО “Київмедспецтранс” (Виконавець), при виконанні своїх посадових обов’язків у складі бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги”, затвердженої щорічним договором з КО “Київмедспекцтранс”, з моменту прибуття автомобіля у структурний підрозділ Замовника і реєстрації його у відповідному журналі водій та керований ним автомобіль знаходяться у розпорядженні посадової особи (керівника бригади ЕМД) уповноваженої Замовником. Водій зобов'язаний підпорядковуватися правилам внутрішнього розпорядку Замовника.

В разі прибуття спеціального санітарного автомобіля з порушенням вимог, Замовник зобов’язаний відправити автомобіль і отримати справний підмінний автомобіль.

Забезпечення спеціальним санітарним транспортом

Санітарним автотранспортом Центр ЕМД та МК забезпечувала комунальна організація «Київмедспецтранс», з якою було укладено господарчу угоду на 2020 рік.

Спеціальні санітарні автомобілі та їх обладнання відповідають національну стандартну України «ДСТУ 7032:2009 «Колісні транспортні засоби. Автомобілі швидкої медичної допомоги та їх устаткування. Технічні вимоги та методи випробувань (EN 1789:2007. MOD)».

У 2017 році було закуплено 15 санітарних автомобілів типу «В» за кошти місцевого бюджету (у 2015, 2016 р.р. закупівля не здійснювалась).

У 2018 році здійснена закупівля 24 санітарних автомобілів типу «В» на суму 50 202,00 тис. грн.

У 2019 році закуплено 21 санітарний автомобіль типу «В» та проведено торги на закупівлю 39 одиниць санітарних автомобілів, у тому числі: типу «В» - 32; типу «С» - 7. Витрати на закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту ЕМД з державного бюджету склали – 62 002,5 тис. грн.

У 2020 році ще заплановано придбання 25 одиниць санітарних автомобілів.

Щодо проведення ремонтних робіт

В 2017, 2018 2019 роках капітальні та поточні ремонти здійснювались відповідно до Плану соціально-економічного розвитку, планів Центру ЕМД та МК в рамках виділеного фінансування через систему «Прозоро».

Вельмишановні пані та панове, колеги!

В ситуації поширення неправдивої інформації про роботу Центру ЕМД та МК змушені нагадати, що, відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, кожен має право на повагу до гідності та честі, недоторканість ділової репутації, спростування поширеної про особу недостовірної інформації та право звернутися до суду за захистом своїх порушених прав. Фізична особа, яка поширює інформацію, зобов’язана переконатися в її достовірності (п. 2 ст. 302 Цивільного кодексу України), а негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного.

За безпідставні звинувачення, викладені авторами звернення без надання конкретних об’єктивних доказів, за оприлюднення яких (ст. 26 Закону України «Про звернення Громадян») передбачається відповідальність громадян як за подання звернення протиправного характеру, що містить наклеп і образи, дискредитацію органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та їхніх посадових осіб, керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності тощо.

Шановні колеги, пані та панове!

Незважаючи на штучно створену турбулентність, Центр ЕМД та МК продовжує працювати в штатному режимі з дотриманням свого головного девізу:

Якнайшвидше прибути на місце події, надати максимум допомоги на місці та під час транспортування, і на високому життєвому рівні швидко доставити пацієнта до лікарні

Наша місія:

Ми надаємо екстрену медичну допомогу 24 години на добу 365 днів на рік при нещасних випадках та станах, що загрожують життю та здоров’ю людини.

Наші стандарти:

Оперативність – Професійність - Доступність – Точність – Вдосконалення

Безоплатність – Привітність – Комфорт–Повага

Наші цінності:

Відповідальність за життя та здоров’я людини. Найдорожчий ресурс -   колектив професіоналів.Переконання - професіоналізм не має сили без доброти та милосердя.

Наша візитівка:

КНП “Центр ЕМД та МК м. Києва” - провідний медичний заклад України, що обслуговує понад півмільйона викликів на рік. Наш Центр ЕМД та МК це- 22 відділення та 30 пунктів тимчасового базування бригад для забезпечення 10-хвилинного нормативу прибуття на місце виклику. Екстрену медичну допомогу киянам надають 187 вдень та 140бригад ЕМД вночі, виїжджаючи   до пацієнтів з інфарктами, інсультами, травмами, отруєннями, кровотечами.

         Ми там, де трапляються нещасні випадки, аварії і катастрофи, там, де помирають і де народжуються. Нам дякують і дарують квіти, нас сварять і клянуть, але завжди, коли погано, поспішають набрати номер- 103.

Ми вдячні кожному за довіру до нас і за конструктивну критику, що сприяє удосконаленню діяльності закладу та підвищенню якості надання екстреної медичної допомоги.

Ми бажаємо усім міцного козацького здоровя!

Але раптом що- ми напоготові!

P.S.

Детальнішу інформацію з приводу діяльності Центру ЕМД та МК ви можете знайти на нашому сайті:

http://ssmp.health.kiev.ua/та сторінці “Фейсбук”:Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, наша поштова адреса вул. Богдана Хмельницького, 37-б, місто Київ, Україна, 01030

телефон приймальні: 234-5186, старший лікар зміни цілодобово: 235-4142.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК