Невблаганна статистика: помилки лікарів і їх наслідки

ро.jpg

    Медицина все ще залишається наукою неточною, в якій дуже багато залежить від індивідуальних особливостей організму хворого, поєднання найнесподіваніших факторів, рівня професіоналізму лікаря і навіть від такого маловивченого фактора як професійна інтуїція. Помиляються всі: батьки і вчителі, перукарі і водії, пекарі і, на жаль, лікарі та весь медичний персонал теж не застраховані від помилок.

     Іноді наслідки помилок незначно відбиваються на стані пацієнта, в інших випадках помилку можна виправити. Але часом медична помилка призводить до непоправних наслідків, аж до летального результату. Дослідження на цю тему було проведено MedAboutMe.

     Але перш ніж продовжувати досліджувати тему, необхідно визначити, що ж означає термін медична помилка. Часто трапляється, що пацієнти називають лікарською помилкою будь-який результат лікування, який не виправдовує їх очікувань, а це в корені невірно. Не можна вважати смерть на операційному столі лікарською помилкою, якщо хворий потрапив в руки хірурга вже в безнадійному стані, наприклад, з важкою, несумісною з життям травмою або в термінальній стадії онкологічного захворювання.

     Медичною помилкою називають випадки негативних наслідків, що виникають, у зв'язку з наданням лікарської допомоги, які могли бути попереджені. Причиною може бути, власне, помилка лікаря або іншого медичного персоналу, або недогляд. Неправильний діагноз при нетиповому перебігу захворювання лікарською помилкою вважати не прийнято. Помилки можуть бути пов'язані з неправильною діагностикою, вибором невідповідної тактики лікування або післяопераційного догляду, помилки бувають технічними і т. д.

Цікаво:

     У Стародавньому Римі лікарю, з чиєї вини постраждав або помер пацієнт, відрубували руку. У східних країнах лікаря, який не зумів допомогти хворому, могли і стратити (якщо хворий був багатий і знатний). А ось елліни лікарів поважали, і не позбавляли їх права на помилку: навіть якщо хворий в результаті лікування розлучався з життям, лікар який лікував його, ніякої відповідальності не ніс.

   За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), медичні помилки призводять до загибелі пацієнтів частіше, ніж автоаварії.

Ось деякі цифри:

У 2016 році в США медичні помилки стали третьою за значимістю причиною смертності, обігнавши хвороби дихальної системи і слідуючи за серцево-судинними захворюваннями і раком.

За даними, отриманими дослідницькою групою з медичної школи Університету Дж. Гопкінса, щорічно від наслідків медичних помилок в країні вмирає близько 250 тисяч американців, що становить 9,5% від усіх померлих за рік.

Однак офіційні дані розходяться з цими цифрами приблизно на 100 тисяч смертей на рік. Вчені з Університету Хопкінса бачать причину такої розбіжності в тому, що офіційної статистики наслідків медичних помилок не ведеться не тільки в США, але і в світі: немає навіть спеціального коду, який дозволив би фіксувати цю причину смерті в статистичних звітах.

В Європі кожен десятий пацієнт стикається з неправильно поставленим діагнозом або неправильно призначеним лікуванням.

У Канаді від наслідків лікарських помилок страждають близько 30% хворих, які звернулися за допомогою.

В Австралії та Новій Зеландії цей показник трохи нижче: 27% і 25% відповідно.

Навіть в Німеччині, куди їдуть лікуватися з усього світу, від медичних помилок страждає 23 людини зі ста, які звернулися до лікарів.

У Великобританії понад 30 тисяч пацієнтів щороку помирає через неуважність та безпечність лікарів і медперсоналу.

У Греції жертвами медичних помилок стають 13% пацієнтів.

В Італії щороку понад 90 тисяч осіб стикаються з помилками лікарів і медпрацівників.

В Ізраїлі приблизно 10% летальних результатів в стаціонарах є наслідком медичних помилок.

В Іспанії до проблеми підійшли з іншого боку: статистичні дослідження проводилися з метою з'ясування ризиків помилки для лікаря. В середньому цей показник наблизився до 37%, але у лікарів окремих спеціалізацій ризик набагато вище. Так, для хірурга це 50%, а для акушера-гінеколога рівень ризику взагалі лякає високий: 67%. Вдумайтеся: іспанська акушерка робить помилки в 2 випадках з 3.

В Японії смертність від наслідків медичних помилок в 7 разів вище, ніж від дорожньо-транспортних пригод, і становить понад 40 тис. Осіб щорічно.

Ось така невесела статистика.

Лікарі та лікарні як фактори ризику

Які ж помилки трапляються в зарубіжних клініках найчастіше?

Помилки анестезіолога, від яких пацієнт пробуджується під час операції. Втрата пацієнтів. До втрат відносяться випадки втечі хворих, або недогляд, в результаті якого недієздатний пацієнт може непоміченим піти, заблукати, потрапити в нещасний випадок. Наприклад, так сталося в Чикаго: пацієнтка з деменцією ненавмисно закрилася в коморі, де її і знайшли через кілька днів. На жаль, жінка вже загинула від зневоднення. Підміна дітей в пологових відділеннях. Плутанина, що виникає з однаковим прізвищем. Якщо медперсонал не перевіряє кожен раз всі дані хворого, то зростає ймовірність того, що двох пацієнтів переплутають і лікуватимуть їх неправильно. Лікарські маніпуляції не з тією частиною тіла. У США щодня відбувається 7 подібних випадків. Це може стосуватися як лікування здорового зуба, так і ампутації здорової кінцівки. Помилки відбуваються навіть в тих випадках, коли пацієнт сам перед операцією позначає правильну ногу або руку. Лікарі з фальшивими дипломами. Ви думаєте, що купити диплом медичного вузу можна тільки у наших умільців? Нічого подібного. Шахраїв від медицини вистачає і в США, і в Канаді. Байдужість працівників лікарень, які виписують неадекватних пацієнтів “в нікуди”. Предмети, забуті всередині тsл пацієнтів під час операцій. У США це трапляється в 2 операціях з 100. Забувають все - від хірургічних пелюшок до шприців, затискачів і скальпелів. Неправильно поставлений діагноз. Так відбувається з кожним десятим пацієнтом. Далеко не завжди це пов'язано з некомпетентністю лікаря. Часто причиною помилок в діагностиці стає обладнання, реактиви, а також брехня пацієнта і приховування ним важливої ??інформації. Доктор Хаус з відомого серіалу не дарма повторював: Усі брешуть!Помилкові дії працівників швидкої допомоги. Диспетчер, не розчув адресу і направив машину не туди. Водія, який заблукав у незнайомому районі. Медпрацівників, не втримав ноші і т. д. Помилки пластичних хірургів. Помилкове призначення ліків і неправильна дозування. Внутрішньолікарняних інфекцій. Помилки, пов'язані з плутаниною при проведенні лабораторних досліджень. Відомий випадок, коли в результаті помилки лаборантів, жінці помилково поставили діагноз рак молочних залоз і провели операцію по їх видаленню. А в цей час реально хвора пацієнтка не отримувала лікування, так як їй повідомили, що вона здорова. Трансплантація інфікованих органів. Повітряна емболія: потрапляння в кров'яне русло бульбашок повітря при внутрішньовенних вливань, установці центрального катетера, пологах і т. д. Переливання невідповідної групи крові.

Цей список далеко не повний, але його цілком достатньо для того щоб усвідомити масштаб проблеми.

Записатися до лікаря і адвоката одночасно?

Проблема лікарських помилок виникла не сьогодні, і в різних країнах вирішують її по-різному. Лікарі обов'язково оплачують професійну страховку на випадок здійснення помилки. За статистикою, в США 90% лікарів хоча б раз у житті зіштовхуються з судовим позовом з боку пацієнта. Причому, мова йде про величезні суми - в Балтіморі, наприклад, середня сума позову з приводу збитків від лікарської помилки становить мільйон доларів. Зрозуміло, далеко не всі позови вирішуються на користь пацієнта, або, принайвмні, суд присуджує стягнення меншої суми.

Вартість страховки залежить від спеціальності лікаря - у хірурга ризик здійснення фатальної помилки вище, ніж у терапевта. Лікарі, що працюють в зоні ризику, платять за страховку тисячі і сотні тисяч доларів. І це варто того, так як один позов, виграний пацієнтом, може зробити клініку банкрутом.

У США пацієнти, які стали жертвою медичної помилки, виграють більше 150 тисяч позовів щорічно. В Іспанії середня сума компенсації, яка присуджується до виплати жертві помилки лікаря, становить 500-600 тисяч євро.

Цікаво: За неофіційною статистикою, серед усіх лікарських спеціальностей найчастіше помиляються стоматологи, на другому місці - акушери, а замикають ТОП-3 хірурги. Найрідше з помилками лікарів стикаються хворі з переломами кісток, пневмонією та апендицитом. Самі в цьому сенсі “невдачливі” - хворі з алергічними реакціями, ускладненнями після вакцинації і післяопераційними запаленнями.

Багато лікарів (за результатами деяких опитувань - більше половини) схильні відмовлятися від ризику і вибирати з можливих тактик лікування найбільш безпечну, навіть якщо вона менш ефективна. Особливо уникають ризику ті, хто хоча б один раз зіштовхувався з судовими позовами. Ризикувати заради успішного лікування готові всього 28% лікарів.

Як правило, компенсацію за завдані збитки виплачує позивачеві медичний заклад, в якому працює лікар. І тому нерідко керівництво клініки настійно не рекомендує лікарям проводити ризиковані маніпуляції, обмежуючись безпечними, навіть якщо стан хворого вимагає більш ефективного втручання. Інколи це призводить до фатальних наслідків для пацієнта, але знижує ризик для клініки і лікаря, який при несприятливому перебігу справи може втратити лікарської ліцензії.

Якщо хворий або його представники все-таки позиваються до лікаря, то замість клініки або конкретного лікаря їм належить подавати позов на страхову компанію, що надає професійну страховку медичній установі. Тому, вирішивши записатися до лікаря, варто згадати і телефон свого адвоката - так, про всяк випадок.

Особливо важливо подбати про захист своїх прав тим, хто прямує для лікування в іншу країну. Заручитися допомогою медичного юриста в таких випадках рішуче необхідно.

Коментар експерта Кетрін Мерфі , керівник Асоціації пацієнтів Великобританії

За період з 2012 до 2016 року понад 1100 пацієнтів, які звернулися в британські лікарні за допомогою, постраждали від невибачних медичних помилок. Пацієнтів переплутували, внаслідок чого неправильно лікували. Хворим проводили недотепну интубацию, вводили живильні трубки не в стравохід, а в дихальні шляхи. Пацієнтам переливали невідповідну кров, діабетикам не запроваджували вчасно інсулін. Але найнеприпустиміші випадки відбувалися на операційному столі: хірурги видаляли здорові органи замість хворих, проводили операції не на тих ногах і очах, видаляли жінкам замість яєчника нирку і фаллопієві труби замість апендикса. Або забували в тілі оперованого свердла, скальпелі, голки, перев'язувальний матеріал. Помилки хірургів виправити не завжди неможливо.

Я вважаю такі випадки ганьбою для країни, в якій Національна служба охорони здоров'я в своєму розпорядженні має величезні ресурсами і можливості.

Наскільки мені відомо, ця проблема існує не тільки в Великобританії. Не дарма  ВООЗ прийняла програму, метою якої визначено скорочення кількості лікарських помилок вдвічі. Це чудово, але насправді подібних, невиправних помилок не повинно бути взагалі.

Коментар експерта Мартін Макарі, хірург, дослідник з Університету Хопкінса

Я глибоко переконаний, що проблема медичних помилок повинна стати однією з основних напрямків досліджень, так як масштаб її занадто великий для того, щоб залишати її без уваги. Тим часом в більшості країн не існує навіть системи обліку для проведення статистичних досліджень, так як причина смерті фіксується за міжнародною класифікацією хвороб (ICD), де немає коду під назвою людський фактор чи помилка медперсоналу.

А оскільки статистичні дані визначають пріоритети в дослідженнях і використовуються для розподілу потоків фінансування, проблема, відсутня в статистичних викладках, не отримує належної уваги і грошей на проведення наукової роботи.

Ми провели глибоке дослідження, але все одно отримані результати не відображають всієї повноти картини, оскільки в наше поле зору потрапляли тільки помилки, яких припустилися по відношенню до хворих, госпіталізованих в стаціонар. Амбулаторний прийом залишився поза нашим дослідженням, а значить справжній стан справ може виявитися ще сумніше. Джерело: Рамблер. MedAboutMe.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК