З 2000 року Всесвітній день надання першої медичної допомоги проводиться щорічно в другу суботу вересня. Ініціатором його проведення виступають національні організації - члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

     Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб із застосуванням необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень.

     Ситуації, що вимагають надання екстреної медичної допомоги, виникають, як правило, несподівано. Найчастіше це відбувається в умовах дефіциту часу. коли відсутня можливість звернутися по допомогу до фахівця. У цих випадках важливо не піддаватися паніці, діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.

     Вже давно відомо про існування так званої золотої години, того часу, коли постраждалому можна надати найдієвішу першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила у скруту, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що максимальні компенсаторні функції організму людини при виникненні раптових і серйозних ушкоджень, можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години. Саме такий час після настання нещасного випадку перша медична допомога є найбільш ефективною і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

     В 2018 році Всесвітній день надання першої медичної допомоги припадає на суботу 8 вересня.

     На базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва працює навчально-тренувальний відділ, фахівці якого допомагають усім бажаючим оволодіти такими необхідними основами першої медичної допомоги. Див. світлини.

 

мед.jpg

мед2.jpg

На світлині : Це має уміти кожен. Заняття  у навчально-тренувальному відділі Центру УМД та МК м. Києва – поєднання теорії та практики від  фахівців .

мед3.jpg

У програмі  підготовки українських полярників  на Північний Полюс є обов’язковий пункт – освоєння  першої медичної допомоги. Умови роботи в суворому кліматі та ще й  у такій віддаленості від цивілізації  вимагають  від кожного з них знань та умінь парамедика. На світлині: Українські полярники з працівниками Центру.

 

мед4.jpg

 

Військові капелани перед відправленням в АТО пройшли підготовку з надання першої медичної допомоги. Ці знання допомогли їм врятувати не одне життя наших захисників. На світлині: Капелани ЗСУ з працівниками Центру.

 

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК