В 1974 році Міжнародна рада медсестер (ІСN) ухвалила офіційне рішення відзначати Всесвітній день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, організаторки служби сестер милосердя і системи підготовки кадрів середнього і молодшого медичного персоналу у Великобританії. Міжнародна рада медичних сестер (ICN), до складу якої входять понад 130 національних асоціацій, що становить понад 16 мільйонів медсестер по всьому світу, була створена ще в 1899 році. Її мета - підвищення професійного рівня медичних сестер, забезпечення якісного сестринського догляду за всіма, хто його потребує, крім того, рада працює й над тим, аби всюди в світі були професійні сестринські кадри, а також зміцнювався престиж цієї вкрай необхідної й водночас нелегкої професії. Штаб-квартира організаціїзнаходитьсявЖеневі.

1912 року  Товариством Червоного Хреста було засновано медаль імені Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час. Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року, відтоді почесної відзнаки були удостоєні близько 1600 осіб. З них 25 – українських медичних сестри.

Цього року виповнюється 200 років від дня народження Флоренс Найтінгейл, тому ICN оголосила цей рік Роком медсестри і акушерки.

Медичні сестри та акушерки відіграють надважливу роль у наданні медичних послуг в галузі охороні здоров’я. Вони присвячують свої життя допомозі матерям та дітям, здійснюють життєво важливі щеплення, асистують лікарям у проведенні найскладніших операцій, надають екстрену медичну допомогу, виконують великий спектр маніпуляцій та процедур, дають медичні рекомендації, доглядають за літніми людьми. Дуже часто для місцевого населення вони є першим та єдиним джерелом медичної допомоги. Близько 80% загального обсягу робіт у медзакладі лежать на їхніх плечах. Вони не бояться а ні інфікування та травмування, а ні безсонних ночей. Вони милосердні до болі і страждання пацієнтів. Головне в їхній роботі – можливість і бажання щодня допомагати людям одужувати.

Проте роль медсестер у суспільстві та навіть у медичному середовищі залишається недооціненою Медсестринство  в Україні сьогодні гостро потребує європейських стандартів, які стосуються не лише покращення умов праці та підвищення заробітної плати, а комплексного  підходу, що включає більш якісний та сучасний рівень освіти медичних сестер, розширення медичних практик, зміну системи управління.

У КНП  “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва” молодші спеціалісти з медичною освітою  складають 63 відсотки від усього колективу. Це 1547 медсестер та фельдшерів. Від їх якісної роботи напряму залежить  порятунок життя та ефективність послуг  бригад екстреної медичної допомоги.

Це наші диспетчери, які першими приходять на поміч, приймаючи виклики за телефоном “103”, дають необхідні поради до приїзду швидкої, направляють за адресами бригади екстреної медичної допомоги, на яких лежить велика відповідальність визначити ступінь тяжкості випадку, обрати бригаду, яка оперативно  обслужить виклик, проконтролювати її пересування.

Фельдшери та медичні сестри  КНП «Центр ЕМД та МК» надають екстрену медичну допомогу пацієнтам з інфарктами, інсультами, важкими травмами, отруєннями, кровотечами, гострими хірургічними захворюваннями, ускладненнями вагітності. Певна частина бригад так і називаються – фельдшерські, коли висока кваліфікація та досвід  працівника дозволяє йому при певних випадках  працювати у самостійному режимі.

Всесвітній Рік медсестри збігся з тяжким випробовуванням для усього  людства, для України зокрема. Це пандемія COVID-19.  Сьогодні увесь медперсонал працює під великими ризиками для власного здоров’я. Медсестри сьогодні – це справжні бійці  вірусного фронту,  гідно і професійно відповідають на виклики пандемії, щодня наражаючи самих себе на небезпеку заразитися…Ми дякуємо вам за цю жертовність і відданість професії.

Сьогодні, у Всесвітній День медсестри, ми бажаємо  своїм колегам усіляких гараздів і життєвих удач, професійного зростання і… зростання зарплат, ми бажаємо вам вдячності пацієнтів, злагоди та добробуту  у родині. Ми бажаємо вам бути достойно оціненими державою і суспільством.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК